Bir ortamda kaybolma olayı yaşadığınızda yön bulma önem kazanmaktadır. Eski çaplarda şimdiki gibi teknolojik aletler olmadığından yön bulma yöntemleri daha ilkel yollar ile sağlanıyordu. Doğa gezisinde kaybolan insanlar genellikle burada anlatacağımız yöntemler ile yönlerini bulmaktaydı.
Yönünüzü bulmanın birden çok yöntemi bulunmaktadır. Nerede olursanız olun kaybolduğunuz zaman cep telefonunuzun da şarjı bitmiş ise yönünüzü burada anlatacağımız yöntemlerle bulmaktan başka çareniz kalmayacaktır. Yani her insanın başına gelebilecek bir durum olan kaybolma olaylarında buradaki yöntemler bir hayli işinize yarayabilir. Yön bulmada kullanılan en eski ve pratik yöntemlerden bir tanesi güneşin konumudur. Nerede olursanız olun Güneş doğudan doğacaktır. Dolayısı ile yüzünüzü doğuya çevirmekle, sağ kolunuz Güney, sol kolunuz ise kuzey yönünü, arkanız da batı yönünü gösterecektir. Bu yöntemden farklı olarak diğer yön bulma yöntemleri, çubuk, pusula, mezar taşları ve karınca yuvaları olarak sıralanabilir.
Yön bulma yöntemleri 4. sınıf
Şuan halen kullanılan ve eski çağlardan beri denizcilerin de kullandığı yöntemlerden bir tanesi Pusula ile yön bulmadır. Elinize aldığınız bir pusulada içerisindeki yön çubuğu daima kuzeyi göstereceğinden diğer yönler rahatlıkla bulunabilir. Çubuk yönteminde ise yer yüzüne dikilen bir çubukta güneşten dolayı oluşan gölgeden yararlanılır. Bu yöntemde güneş en dik açısına geldiğinde çubuğun gölgesi en kısa olur. Çubuğun gölgesinin en kısa olduğu an gölge yönü Kuzeyi göstermektedir.
Camilere bakılarak da yön bulunabilir. Bir caminin mihrabını düşündüğümüzde karşısında yer alan giriş kapıları Kuzey yönünü göstermektedir. Yine bir minareyi incelediğimizde, Şerefeye doğru açılan kapılar ise güneyi göstermektedir. Ayrıca çok eski zamandan beri bilinen yöntemlerden biri de karınca yuvası yardımıyla yön bulmadır. Dünyanın neresinde olursanız olun karıncalar yuvalarının yönlerini Güney tarafına doğru yaparlar. Bu şekilde de yönünüzü bulabilirsiniz.
Belki de bu makalede ilk defa duyacağını yön duyma yönteminden birisi de Yosunlar yardımıyla yönün bulunmasıdır. Ağaçlarda ya da taşlarda oluşan yosunlar genellikle Kuzey cephede meydana gelmektedir. Yosunun olduğu yön Kuzey yönünü göstermektedir. Burada belki de ilk defa duyduğunuz bu yöntemi arkadaşlarınıza anlatmayı ihmal etmeyin.
Mezar taşlarının ve mezarın konumu da yön bulmada kullanılabilir. Kaybolduğunuz yerde eğer bir mezarlık varsa şanslısınız. Mezarlıklarda baş bölümü batı ayak tarafı da doğu yönünü göstermektedir. Bir diğer yöntem de kutup yıldızı yardımıyla yön bulmadır. Kaybolduğunuz yerde gece havaya bakarak kutup yıldızının konumundan faydalanarak yön bulma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemde kutup yıldızının ön tarafı Kuzeyi göstermektedir.
canakkale flut pioniy yes Pioniy what ? supur;-) I what are willing and willing