Herkes tarafından bilinen π simgesi, yunancada çevre kelimesinin ilk harfinden gelmektedir. İnsanoğlu yaklaşık 250 yıldır pi sayısı üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölünerek elde edilen sayıdır. Genellikle 3,14 olarak bilinse de 14’ten sonra yüzlerce basamak bu sayı devam etmekte olup sonucu kesin olarak bilinmemektedir.
Tarihte pi sayısı üzerinde bir çok bilim adamı çalışmış ve çeşitli teorilerde bulunmuştur. Babilliler pi sayısının 3 ya da 3,125 olarak, mısırlılar ise 3,1604 olarak belirlemiştir. Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi (ünlü türk matematikçi) ise 1436 yılında yaptığı çalışmalarda ilk defa pi sayısını 16 ondalığa kadar hesaplayarak bir ilke imza atmıştır.
Bilim adamlarının bu kadar ilgi duyduğu bu sayının anısına her yıl 14 Mart matematikçiler tarafından pi günü olarak ilan edilmiştir. 14 Mart olmasının nedeni virgülden sonra 14 olmasındandır. İlk olarak 1998 yılında San Francisco’da kutlanan pi günü ülkemizde ise 2007 yılında kutlanmaya başlanmış ve etkinlikler düzenlenmiştir. Hatta Amerika’da 12 Mart 2009 bu gün ulusal pi günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Amerikada farklı olmasının nedeni ise önce günü daha sonra da ay belirterek tarih yazan ülkelerde ve fraksiyonel yaklaşımın savunucusu olan matematikçiler ise 22/7 tarihini; yani 22 Temmuz’un Pi Günü olarak kutlanması gerektiğini iddia etmektedirler.
Dünyada düzenlenen matematik olimpiyatlarında pi sayısının virgülden sonraki kısmının ezberlenmesi hususunda yarışmalar düzenlenmektedir. 2004 yılındaki bir olimpiyatta Daniel Tammet, pi sayısının virgülden sonraki 22514 basamığını ezbere okuyarak bir ilke imza atarak adını tarihe yazdırmıştır.
Hatta kutlamalar o kadar çok yaygınlaştı ki ilkokul, lise ve üniversitelerde bu özel gün etkinlikler yapılarak kutlanmakta, hatta anaokullarında bile pastanın üzerine pi harfinin resmi yapılarak kutlamalar düzenlenmektedir. Ayrıca bir dipnot düşmek düşmek gerekirse pi kelimesinin okunuşu ingilizcede pasta anlamına geldiğinden, yurt dışında bugüne özel daha çok pasta yapılarak yenilmektedir.