“Noel” ya da “Noel günü” hristiyanlar tarafından kutlanan dini bir gün olarak ifade edilir. Dünya hristiyanları tarafından dünya çağında kutlanır. Bu gün ile batıda 12 gün ve 12 gece süren bayram başlar.
Köken olarak ise Latince olan Noel kelimesi zamanla Türkçe’ye de Fransızcadan geçmiştir. Günümüzde Türkiye’de de bir çok kişi günlük hayatta bu kelimeyi kullanmaktadır. Eski zamanda putperestler tarafından yeni yılın kutlandığı güne Noel denilmiştir. Roma imparatorluğu döneminde halkın dilinde güzel olayların karşılanması durumunda kullanılan bir kelime haline gelmiştir. Hristiyanlar tarafından inanılan duruma göre Hz. İsa’nın 25 Aralık gününde doğduğu ve bugünün noel günü olarak isimlendirildiği bilinmektedir. Bir çok hristiyan ülkesi Hz. İsa’nın doğumunu 25 Aralık olarak kabul eder ve noel kutlamalarına başlarlar. Ayrıca yılbaşı tatili ile noeli birleştirerek tatil yaparlar.
Bir çok toplumda da Noel kelimesi sadece eğlenceyi ifade eder. Yeni yılın karşılanması, yılın son günü ve yeni yılın ilk günü kutlamalarına noel adı verilmektedir. Noel hazırlıkları bütün ülkelerde daha günü gelmeden bir kaç ay öncesinden başlar. Bir çok ülkede bu kutlamalar günler öncesinde başlar ve çam ağaçları süslenir. Son yıllarda ise alışveriş çılgınlığına döndürülen yılbaşı kutlamalarında insanların mutlaka bir şey almaları basında çıkan reklamlar tarafından telkin edilir.
Müslümanlar için bilindiği üzere yılbaşı kutlamaları diye bir tören çeşidi bulunmamaktadır. Müslümanların yılbaşı günü Muharrem ayının ilk günüdür. Dolayısı ile bizim bu takvime göre yılbaşı kabul etmemiz dengesizlik olur. O zaman bizler Müslümanlar olarak noel ya da bir diğer adıyla “Christmas” gününü kutlamamalıyız. Bu yüzden sizleri yılbaşını kutlamıyoruz kulübüne davet ediyorum. Yılbaşı gecelerinde hindi alıp kesmek ya da çeşitli şans oyunları için bilet alıp zengin olma hayalleri kurmak bizlerin yapmaması gereken davranışlar olarak bot düşüyoruz.