Mikrobiyom ne demek olduğunu şimdi sizlere anlatacağım.
Bu akşam ulusal kanallarda haber izlerken yeni bir organın keşfedildiğini duyunca bende merak uyandı. Bir an pür dikkat haberi dinlemeye başladım. Nasıl olur sa yeni bir organ keşfedilir bu kadar zaman sonra diye içimden geçirdim. Tabi gerçeği de çok geçmeden anlamış oldum. Meğer vücudumuzda bulunan bütün Mikroorganizmaların toplamına tıp dünyası Mikrobiyom adı vermiş. Tıp dünyasında yapılan araştırmalara göre ise vücudumuzda yaklaşık 2 kilogram ağırlığında bakteri bulunuyormuş. Ayrıca insan vücudunda da 1000 çeşit bakteri türü yaşıyormuş. Tabi bunlar insanın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan yararlı bakteriler.
Vücudumuzda bulunan hücre sayısını 10 katı kadar mikroorganizma varmış insanda. Mikrobiyomlar insan hücresinden çok daha küçük ve yaklaşık 3 milyon kadar mikrobiyom bulunan gen olduğu söyleniyor. Bütün bu mikroorrganizmalar yani diğer adıyla bakteriler insanın sinir sitemi ve vücudun savunma sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlıyor. İnsan vücudunun dostu olan bu bakterilerde herhangi bir dengesizlikte ise çeşitli hastalıklar meydana gelebiliyor.
Günümüzde insanların yaşadığı bir çok hastalığın bu bakterilerin dengesizliği nedeniyle ortaya çıktığı söyleniyor. Bu bakterilerin say ve çeşitliliğinde bir şaşma meydana gelirse insan çeşitli hastalıklara yakalanıyor. Sayı ve .eşitlilikte meydana gelen değişikliklere ise disbiyoz ismi veriliyor. Şuan bilim adamlarının üstünde durduğu ve cevabını aradığı soru ise şu şekilde:”İnsanlar hasta olduğu için mi disbiyoz oluyor, yoksa disbiyoz olduğunda mı insan hasta oluyor.” Yapılan çalışmalarda kolon kanseri olan hastalarda mikrobiyota değişikliği gözlendiğini söyleniyor.