Marmara Bölgesi’nin yöresel kıyafetleri nelerdir? Marmara bölgesi yöresel kıyafetleri nasıldır?
Ülkemiz çeşitli bölgelere ayrılmış ve bu bölgelerin de kültürel özellikleri bir birinden farklılık göstermektedir. Nüfus sayımına göre en kalabalık ve en gelişmiş bölge Marmara bölgesidir. Nüfus yoğunluğu fazladır ve sürekli göç alan bir bölge olmak özelliğini sürdürmektedir. Marmara bölgesinde yer alan bir ilimiz olan İstanbul’da Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlan köprü bulunmaktadır. İk farklı kıtada yer alması ve Türkiye’nin bir çok ilinden göç alan bir bölge olması münasebetiyle, bu bölgenin giyim şekli de oldukça farklılık göstermektedir.
Avrupa’ya yakın olduğu için Avrupa’nın giyiminden etkilenmiş ve Asya’ya da yakın olduğundan Asya kıtası giyiminden etkilenmiştir. Kültürler arasında olan bu bilgi alış verişi nedeniyle Marmara bölgesi giyimi oldukça çeşitlilik göstermektedir.
Marmara bölgesinde yaşayan vatandaşlar genelde içe beyaz ve mavi renk ağırlıklı giysiler giymektedir. Üst bölgesine genel olarak gömlek giyilir. Gömlekte renk seçimi ise siyah ve kahverengi ağırlıklı olmaktadır. Gölek keçe ya da kumaştan yapılmaktadır. Köstekli saatin takılması için gömleğin ceplerinin üstünde zincirden oluşan yer vardır.
Marmara bölgesinde tercih edilen giyim isimleri genel olarak aşağıdaki gibidir:
Fes
Oyalı Çatkı
Boyun Dolağı
Kavuşturma
İçlik
Camedan
Sallama
Şal kuşak
Silahlık
Yağlık
Piştov (Kubur)
Potur
Dolama ve/veya Tozluk ve/veya Çizme
Yün işlemeli külah
Oyalı yemeni
gömlek
Yün yelek
Okulumuzda yerli haftasi duzenlenmektedir. Bizim bogemiz marmara bogesi. Nasil ve ereden yapacagimi bilmiyorim. Yardimci olabilirmisiniz.