Kurban Nasıl Kesilir video izle youtube. Kurbanın nasıl kesileceği videolu anlatım. Kurban keserken nelere dikkat edilmeli.
Kurban bayramında en çok merak edilen konulardan birisi de kurbanın nasıl kesileceği sorusudur. Konu içerisinde sizlere kısaca anlatmaya ve daha sonrasında ise videolu anlatımını izleyebileceksiniz. Kurban nasıl kesilir?
Öncelikle hiç eğitiminiz yok ise kesim işlemini uzmanlara bırakınız. Aksi halde kendinizi sakatlayabilirsiniz. Kurban keserken genel kurallar ve nasıl kesileceği sırayla aşağıdaki gibidir:
1. Kurbanın kesileceği yerde önce kuyuyu kazınız. Daha sonra kurbanın etkilenmemesi için gözlerine bez kapatın. Sonra kurbanımızı sol yanı üzerine profesyonel kişilerce yatırın ve kıbleye çevirin. Büyük hayvanların boyunlarının kesilmesi için ayaklarından asılmasında herhangi bir mahsur yoktur. Hayvanın boğazını çukurun kenarına doğru getirin.
Ön ayaklarını ve arka ayaklarının bir tanesini birbirine bağlayın. Arka ayağının teki bağlanmadan kalsın. Kurban kesime hazır hala geldiğinde ortaklarla beraber 3 kere tekbir getirilir. Tekirden sonra bismillahi Allahü ekber denerek kurban kesilir. Bismillahi derken, h’yi belli etmek gerekir.
2. Besmelenin hemen sonrasında kurbanı kesmek gerekir. Bu konuda kurallar şu şekilde olmalıdır:
Besmeleden sonra bıçak bilenmesi gerekirse ve bilenirse tekrar besmele çekmek gerekir. Besmeleyi çektik diyelim, kurban bir hışımla yerinden kalktı ve tekrar yatırdık. Bu durumda tekrar besmele çekmek gerekir.
Ayrıca bir kelime söylemek, bir lokma ekmek yemek ve bir yudum su içmek gibi kısa aralarda tekrar besmele çekmek gerekmez.
3. Bir besmele bir hayvan için geçerlidir. Yani besmeleyi çekip hayvanı kestikten sonra başka bir hayvanı kesmeye gidecekseniz, o hayvan için de besmele getirmelisiniz.
4. Yukarıda da söylediğimiz gibi hayvanları ayrı ayrı kesmek her biri için besmele gerektirir. Fakat kurbanları üst üste yatırıp kesecek olursak, tek besmele yeterlidir. Ayrıca güçlü kurbanları bazen iki kişi kesebiliyor. Bu durumda kurbanı kesen iki kişi de besmele çekmek zorundadır.
5. Kurban kesimi esnasında besmeleyi fark etmeden ve bilmeden kasıt olmaksızın unutulursa bu kurbana herhangi bir zarar vermez. Fakat kasten besmele getirilmezse haram olur.
6. Kurbanın boğazında yemek, nefes borusu ve iki yanında 2 adet kan damarı vardır. Bunlar aynı anda kesilmelidir.
7. Şafii mezhebinde, kurbanın nefes borusu ve yemek borusunun kesilmesi yeterlidir. Ancak gırtlak düğümü baş tarafında kalmalıdır. Eğer gırtlak düğümünün tamamı vücut tarafında kalırsa kesilen hayvanın eti yenmez.
8. Kurban keserken kesen kişinin kıbleye dönmesi sünnettir.
9. Kesen kişinin solak olması sonucunda kurbanı sol el ile kesmesinde herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Fakat temiz ve hayırlı işleri yaparken sağ ile yapmak ve sağdan başlamak müstehaptır. Sonuç itibari ile solak biri kurban kesebilir ve kestiği kurban yenebilir.
Soru: Büyük kurbanları keserken havanı vinç ve askı gibi halatla havaya kaldırarak kurbanı kesmek caiz midir?
Cevap: Herhangi bir mahsuru yoktur.
Soru: Ben kurbanımı başkasına kestiriyorum. Kesmesine karşılık olarak kurbanın etini ve derisini vermek caiz midir?
Cevap: Kurban kesmesinin karşılığı ve ücreti olarak kurbanın etinin veya derisinin verilmesi uygun değildir.
Soru: Abdestsiz bir kişinin kurban kesmesi olur mu?
Cevap: Abdestsiz kişinin kurban kesmesi caizdir. Herhangi bir mahsur yoktur. Hatta zorunlu hallerde cünüp kesilse de sahih olur.
Kurban Nasıl Kesilir video izle, kurban kesimleri videoları
https://www.youtube.com/watch?v=KdjRkXbhlgI