Kurban Nasıl Kesilir Resimli Anlatım. Kurban keserken yapılması ve yapılmaması gerekenler, nelere dikkat etmeliyiz. Kurban kesme nasıl yapılır keserken dikkat edilmesi gereken noktalar hususlar resimli grafikli.
2012 yılında da mübarek kurban bayramına bir gün kaldı. Bu yıl da yüce rabbimiz bizleri bu mübarek güne kavuşturdu. Yarın kurbanın ilk gününden itibaren müminler kurbanlarını kesecek. Biz de bu mübarek günlerde sizlere faydalı olabilmek amacıyla kurbanın nasıl kesileceğini resimler ile anlatmaya çalıştık.
Kurban ibadete mümini Allah’a yakınlaştırıyor. Alimler yaptıkları uyarılarda kurban etinin 3’e ayrılması gerektiğini söylüyor. bir kısmını yoksullara, bir kısmını akrabalar komşu, tanıdıklara ve diğer kısmının da evde yemek üzere kalabileceği şeklindedir.
Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat edilmeli
Bir hayvanın kurban olabilmesi için küçükken çıkardığı süt dişlerini değiştirmesi yani düşürmesi ve yerine diğer dişlerinin çıkması gerekiyor. Ayrıca alacağımız hayvan sağlıklı olmalıdır.
– Kurban olabilecek hayvanın bir ya da iki gözünün kor olmaması gerekiyor. Kor olursa kurban olmaz.
– Burnunda kesiklik olmamalı ve boynuzunun veya kulağının üçte birinin kesik olmaması gerekiyor. Yani 3’de 1’den fazlası kesik ise kurban olmaz.
– Yine aynı şekilde kuyruğunun da üçte birinden fazlası kesilmemiş olmalı.
– Eğer kesilecek yere gidemeyecek kadar aksak ve topallıyorsa kurban olmaz.
– Dili yerinde olmalı ve dişlerinin yarıdan fazlası düşmemiş olmalı.
– Sığırda iki memesi ve koyun ile keçide ise bir memesi kurumuş olan hayvanlar kurban olmaz. Kurban nasıl kesilir
Kurbanlık Sığırın Yatırılması
Öncelikle 8 metre uzunluğunda kopmayacak sağlam bir halatı hayvanın boynuna geçiriniz.
Boynuna ipi doladıktan sonra ön ayaklarının arkasından ipi sırtına dolayacak şekilde bağlayın.
Aynı şekilde arka tarafa doğru karın ve arka ayaklara da ip dolanır.
Arkadan iple en az 2 kişi ipi çekerek, kurbanı yatırmaya çalışırken önde bir kişi de kafayı kontrol etmeli.
Kurban yere yatırıldıktan sonra kıbleye çevrilmeli ve ön ile arka ayakları birbirine sıkıca bağlanmalı. Gerekli dualar ve tekbirler okunduktan sonra hayvan kesilmeli. Boşalan kanın daha hızlı akabilmesi için kesim yapıldıktan sonra sol arka ayağı serbest bırakılmalı. Küçükbaş hayvanlarda ise bir ayak bağlanabilir. Kurban Nasıl Kesilir Resimli Anlatım
Kurban keserken okunacak dua
Kesmeden once “Allahümme hâzâ minke ve leke, inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn. Allahümme tekabbel minna. Amin.” Ardından çevredekiler ile birlikte teşrik tekbirleri getirilir: “Allahu Ekber, Allahu Ekber, Lâ ilâhe illâllâhu vallâhu Ekber, Allahu Ekber ve lillâhi’l-Hamd”
Daha sonra kesmeden hemen önce kesici kişi “Bismillahi Allahü Ekber” diyerek kurbanın kesimi yapılmalı. Kurban kesilmeden önce kıbleye çevrilmeli. Ayrıca kesen kişinin de kıbleye dönmesi sünnettir.
Kurbana vekalet verilmesi
Kurban kesmek oldukça zor olduğundan herkes kesemez. Dolayısıyla kesmesi için başkasına vekalet vermesi gerekmektedir. Kurbanı vekalet vermek için; “Allah rızâsı için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim” demesi ve kalben de razı olup niyet etmesi gerekir. Kurban Nasıl Kesilir videolu anlatım
Hemen buzdolabına kaldırmayın
Yeni kesilmiş kurbanın etini küçük parçalara ayırmalıyız. Daha sonra serin bir ortamda (14-15 derece) havalandırılması. Aksi halde kurban etleri ilk kesildiği sıcaklıkta ve parçalanmadan buzdolabına koyulursa kurban etlerinde 2 gün gibi kısa sürede yeşillenme kokuşma ve bozulmalar görülür. Oluşan yeşillenmiş ve bozuk kısımları kesinlikle yememeliyiz.
Kurban kesimi için Gerekli Bıçak Seti
Büyük bıçak: Kesim için
Orta bıçak: Deri yüzmek için
Satır: Kemik kırmak için
Masat, Bileme taşı
Kurban Nasıl Kesilir Resimli Anlatım, kurban nasıl kesilir, kurban keserken nasıl niyet edilir, keserken okunacak dualar hangileridir. Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat etmeliyiz. Kurbanlık hayvanı nasıl yatırırız.