Yine bir öğrencimizden gelen soruyu cevaplıyoruz. Soruyu gönderen öğrencimize öncelikle Teşekkür ederiz. Soru şu şekilde; Karbonhidratlar proteinler ve yağlar hangi sindirim organlarında kimyasal sindirime uğrar? Fen 1. Ünite Sindirim Sistemi ünitesi ile ilgili bir soru göndermiş ziyaretçimiz.
Öncelikle besinleri ağız yolu ile vücudumuza alırız ve burada kimyasal sindirimden önce fiziksel sindirim işlemini gerçekleştiririz. Vücudumuza besin yoluyla çeşitli vitaminler ve mineraller girmektedir. Bu besinlerden bazıları da Karbonhidratlar, proteinler ve yağlardır. Fiziksel sindirimin ardından kimyasal sindirim hormonlar vasıtası ile salgılanan enzimler sayesinde gerçekleşir. Fakat bu besinler vücudun farklı yerlerinde kimyasal sindirime uğrarlar. Bunu kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:
- Karbonhidrat ağızda kimyasal olarak sindirilir.
- Protein Mide’de kimyasal sindirime başlar, ince bağırsakta sona uğrar.
- Protein ve yağlar ise ince bağırsakta kimyasal sindirime uğrar.
Karbonhidratların sindirimi
Ağızda başlayan karbonhidratların sindirimi, ağızdan salgılanan ve tükürük içerisinde yer alan amilaz (pityalin) enzimi sayesinde gerçekleşir. Tükürük her ne kadar asidik olsa da nötre daha yakındır. Karbonhidratlar vücudumuza enerji veren önemli bir besin maddesidir.
Proteinlerin Sindirimi
Proteinler yapıcı ve onarıcıdır. Eğer gerekirse enerji verici olarak da görev yapmaktadır. Midede başlayan kimyasal sindirim ince bağırsakta da bir miktar devam eder.
Yağların sindirimi
İnce bağırsakta başlayan yağların sindirimi burada son bulur. Yağlar sıvı ya da katı bir şekilde vücuda alınır.