Kültürümüzün en önemli oyunlarından birisi olan Hacivat Karagöz diyalogları hepimizin bildiği ve güldüğü, eğlendirici anları yaşatan oyunlardır. Özellikle Ramazan ayında sokaklarda oynanan ve televizyonlarımızda sıkça rastladığımız bu ikili gerçekten hayatta yaşamış mı, ne iş yapıyorlardı gibi sorular cevaplanmayı bekleyen en önemli sorular arasındadır. Karagöz ve Hacivat Hayatı Kısaca Özet
Öncelikle belirtmek isterim ki, Hacivat ve Karagöz bir kahraman ve bu ikilinin hangi devirde yaşadığı ve ne iş yaptıkları kesin olarak bilinmemektedir. Hatta yaşayıp yaşamadıkları bile kesin olarak bilinmemektedir. Elimizdeki veriler tamamen rivayetlerden oluşmaktadır. İşte burada sizlere bu rivayetler hakkında bilgi vereceğiz…
İlk Rivayet;
Karagöz ve Hacivat’ın Osmanlı devleti döneminde Orhan Gazi zamanında yaşadıkları söylenir. O zamanlar Osmanlı’nın başkenti olan Bursa‘da bir inşaatta çalışan bu ikili ekmeklerini inşaat işçiliğinden çıkartırlarmış. İnşaatta çalışırken sürekli birbirlerine laf atarlarmış ve bu yüzden ünlenmişler. Birbirlerine laf atmaktan iş yapamaz duruma gelmişler. İnşaat ilerleyemez duruma gelmiş ve bu durumu gören Orhan Gazi ikiliyi idam ettirmiştir. Hacivat ve karagöz kaç yılında doğmuştur?
Komik Hacivat ve karagöz diyalogları için Tıklayınız: Hacivat ve karagöz diyalogları
Diğer bir Rivayet ise;
Evliya Çelebi’den gelen bilgiye göre ise Hacivat ve Karagöz, Bizans imparatoru Konstantin’in Çingene seyisi Sofyozlu Bali Çelebi olarak iddia edilmektedir. Hacivat’ın isminin Hacı İvaz olarak söyleniyor. Zamanla bu isim söylene söylene Hacivat şekline dönüşmüş.
Genel bilgiler:
Hacivat bir halk oyunudur ve bu oyunda Hacivat kendi çıkarlarına düşkün, okuma ve yazmayı bilmeyen, Karagözü kendi menfaati için kullanmak isteyen bir karakterdir. Karagöz ise halkın içinden çıkmış ve halk adamı, yabancı kelimeleri anlamayan ve bu yüzden sürekli Hacivatı eleştiren, açık sözlü ve bu yüzden başı sürekli belaya giren bir karakterdir.
Hacivat ve karagözün hayatı kısa vikipedi sitesinden de ayrıca ulaşabilirsiniz. Bizi okuduğunu için Teşekkür ederiz.
nerden bilim