Isırgan otunun faydaları, nedir hangi hastalıklara yararlıdır. Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır ve ne tür hastalıklara iyi gelir. Isırganın faydaları nelerdir?
Isırgan otunu, kansız olanlar kullanabilir. Çünkü kansızlığa iyi gelir. Soğuk algınlığında solunum yollarındaki iltihabı çözer. Kanımızdaki şeker oranını düşürür. Diyetlerde de kullanılan ısırgan otu, taze yapraklarının 14 gün boyunca yenmesiyle zayıflatır, kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca, cild bakımlarında ham madde olarak çokça kullanılmaktadır. Köklerini kaynatıp içmeniz, saç sorunlarınıza yani kepek, dökülme ve yağlanmaya yararlıdır. ısırgan otunun cilde faydaları.
Uzmanlar doğada bulunan yabancı otların insan sağlığına önemli katkıları olduğunu söylemekte ve ek olarak bu otlardan insanların tam olarak yararlanamadığını belirtmekte.
Uzmanlar ısırgan otunun insan sağlığına çok önemli yararları olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Zeki Özer, bu bitkinin A, B ve C grubu vitaminleri ve provitamince zengin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özer, ısırgan otunun yararlarını şu şekilde sıraladı:
Isırgan otu içerdiği vitaminler sayesinde, yenilerek veya içilerek kansızlığa karşı kullanılabilir. Eğer kış aylarında üşüttüyseniz solunum yollarınızı rahatlatır.
Bir tutam ısırgan otunun kaynar 1 bardak kaynar suya karıştırılarak elde edilen içecek, o gün sonunda üstünüzde olan yorgunluğu bir nebze olsun rahatlatır. Prof. Dr. Özer, ısırgan otunun ıspanakla karıştırılmasıyla elde edilen yiyeceğin, küçük çocuklara yedirilmesi ile bebekte bulunan gaz ağrılarının çözüleceğini ve ısırgan otundan salata püre v.b yiyeceklerin de yapılacağını açıkladı.
Prof. Dr. Zeki Özer’e göre ısırgan otunun saç sağlığında kullanılması ise şöyledir:
5 litre soğuk suya, 4 avuç ısırgan otu karıştırılır. Az ateşte kaynama noktasına kadar yani 100 dereceye kadar ısıtılır ve bu sıcaklıkta 5 dk demlenmesi için bırakılır. Daha sonra bu su süzülür ve saç bu suyla yıkanır. Veya 1 avuç ısırgan otu 1 gün öncesinden soğuk suya bırakılır. Ertesi gün kaynama noktasına kadar ısıtılır. 10 dk demlenmesine izin verilir. Sonra bu su yine süzülerek kafa yıkanır.