Emek Olmadan Yemek Olmaz ile ilgili kompozisyon kısa
Bu makalemizde sizlere atalarımızın yüzyıllar önce söylemiş olduğu ve günümüze halen ışık tutan bir atasözü olan “emek olmadan yemek olmaz” atasözü hakkında kompozisyon paylaşacağız.
Atasözü ilk okunduğunda anlaşılan anlamları ifade etmek istiyorum. Emeğin yoksa yemeğin de olmaz diyor atasözü. Yani kısacası atasözü geçinmek için hayatta emek harcanmalı diyor. İşte insanlar hayatlarını devam ettirmek için kimileri özel sektörde kimileri ise kamuda çalışır. Emeklerinin karşılığında ise aylık maaşlarını alarak, çoluğunu ve çocuğunu geçindirir.
Atasözü, öz itibariyle geçinmek için çalışılması gerektiğini ifade ediliyor. eğer bir insan hiç çalışmaz ve tembellik ederse emek harcamamış olur. Kıyıda köşede birikintisi varsa, onunla bir süre idare eder. Fakat o da bitince parasız pulsuz kalır ve evine ekmek alamaz hale gelir. Bu hale gelen bir kişi artık aç yaşamak zorunda kalacaktır. Normal bir insan bu duruma dayanamayarak çalışmaya başlayacaktır. Hayat öyle bir düzenle ilerlemektedir ki, insanlar çalışır ve emeklerinin karşılığını alır. Yaşamın kuralı kısaca bu şekildedir. Çalışmayan bir insan kendi gereksinimlerini karşılayamayacak hale gelir. Yani üretmelisin ki tüketesin mantığı çerçevesinde hayat akışı devam ediyor.
Hayatta hiç yoktur ki evde yatarak karnını doyuran. Ama dünya düzeni vardır ki çalışasın ve emeğinin karşılığını alasın. Malesef her çalışan emeğini karşılığını alamıyor diyebilirsiniz. Bu konuda da kesinlikle haklısınız. Çalışmayan insan körelir ve hantallaşır. Çalışan bir insan ise diri durur. Yani paslayan demir pas yapmaz.