Doğada yaşayan bir çok canlı türü birbirleri ile iletişimde olabilir. Hayvanlar, insanlar ve mikroorganizmalara kadar bütün canlılar birbirleri ile yardımlaşma içerisinde yaşamaktadır. Şimdi sizlere doğada bulunan canlılar arasında yardımlaşma örneklerini kısaca vermeye çalışacağız.
- Ceylan ve zebralar birbirlerini korumak için grup halinde dolanırlar. Konakladıkları yerlerde birbirlerini korumak için içlerinden nöbetçi seçerler.
- Bazı hayvanların üstünde kuşlar yaşayarak, gelen herhangi bir tehlikeyi haber vererek sırtında yaşadığı hayvanı uyarmaktadır.
- Şempanze ve maymunlar üzerlerinde bulunan bit v.b. parazitleri temizlemek için birbirlerinden yardım isterler.
- Penguenlerde yumurtanın üzerinde erkek durur. Dişi ise yavrular doğunca bolca süt verebilmek için beslenir.
- Sığırcık kuşları normalde aralarında mesafe olarak uçarlar. Fakat bir tehlike halinde birleşerek aralarına tehlikenin girmesini engeller.
- Zebra grupları yavrularını korumak için grubun arasına alırlar. Ayrıca bir zebra tehlikedeyse diğer zebra grubu geri dönerek tehlikedeki zebrayı kurtarmaya çalışır.
- Zebra gruplarında erkek zebralar grubun en arkasında yer alırken dişiler en önde gider. Lider zebra yürürken zikzak çizer ve düşmanın dikkatini dağıtır.
- Dişi balinalar yaralandığı zaman diğer balinalar gelerek onu solunum yapması için yüzeye çıkarırlar.
- Hamile antilop doğuracağı zaman, doğum aşamasında yardım etmesi için başka bir dişi antilop yanında bekler.