Caminin bölümleri nelerdir camilerin bölümleri ve anlamları ile görevleri kısaca açıklaması ve anlatımı.
Müslümanlar olarak camilerde namazımızı cemaatle kılarız. Camilerin İslam dininde önemli bir yere sahiptir. Hatta yeryüzündeki bütün camiler Allah’ın evi olarak ifade edilebilmektedir.
Her caminin belirli bölümleri vardır. Bu bölümlerin tanımlarını ve açıklamalarını yazımız içerisinde bulabileceksiniz.
Harim: Sanat tarihi teknolojisi camilerde namaz kıldığımız yer olarak ifade edilir. İnsanlar bu bölümde namaz kılarak dua eder. Burada durmanın belli başlı kuralları bulunmaktadır. Ayrıca bölümde bir takım eğitimler de düzenlenir.
Mihrab: Cemaate namaz kıldırırken imamın hafif yüksekçe olan bir yerde namazı kıldırdığı ve duvarda yuvarlakça açılmış kıble yönündeki mahaldir. Namaz kıldırırken imam en önde mihrabta durur.
Minber: Mihrabın sağ tarafında duran ve cuma ile bayram namazlarında imamın hutbe okumak için basamaklarla çıktığı yere denir. Arapça’da “nebera” (yüksek olmak) manasına gelmektedir. Burada imam cemaate hutbe okur.
Vaaz Kürsüsü: Namazlardan önce imamın cemaate sohbette bulunmak için çıktığı yüksekçe bir yerdir.
Hünkar Mahfili: Sultanlar tarafından yapılmış camilerde zeminden yüksek olan ve kafeslerle ayrılmış bölümdür.
Müezzin Mahfili: Namazda müezzinlik yapacak kişilerin oturmaları için ayrılmış bölümdür.
Son Cemaat Yeri: Cemaate katılmak için gecikmiş olan kişilerin namazlarını eda edebilmeleri için ayrılmış bölümdür.
Minare: Bu kelimenin orjinali “menare” olmasına karşın zamanla dilimizde minare olarak şekillenmiştir. Kelime anlamı bakımından Nur yeri (ışık yeri) anlamına gelmektedir. Camilerimizde ezanın okunduğu ve yüksekçe inşaa edilmiş yere denir. Minarenin yüksek olması nedeniyle insanlar uzaktan da kolayca görebilir.
Şadırvan: Cemaatin abdest alabilmesi için avlunun ortasına yapılan ve yuvarlak şekilde etrafında muslukların bulunduğu bölümdür.
Kadınlar mahfili: Kadınların namaz kılmaları için cami içerisinde ayrılan bölüme denir.
Avlu: Üstü açık olan ve şadırvan veya revaleyi kapsayan yer.