Cahit Sıtkı Tarancı 4 Ekim 1910 yılında doğdu. 13 Ekim 1956 yılında ise vefat etti. Diyarbakır’da dünyaya gelen ve dünyaca ünlü olan Türk şair ve yazardır.
Cahit Sıtkı Tarancı’nın babası Pirinççizâde Bekir, amcası ise Bekir Sıdkı’dır. Babası ve amcası Diyarbakır’ın en tanınmış isimlerindendir. Ünlü yazar Tarancı da büyüklerinin izinden gitmiş ve dünyaca tanınmıştır. Ünlü yazar, ortaokul eğitimini St. Joseph Lisesinde okudu. Bu eğitiminin ardından ise ise eğitimini Galatasaray Lisesinde gördü ve buradan mezun oldu. Liseden mezun olan Tarancı Üniversite eğitimine İstanbul’da devam etti. Yüksek okul eğitimini 1931-1935 yılları arasında tamamlayarak İstanbul siyaset Bilimi Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Eğitimine buranın ardından Paris’te devam etti. Paris enstitülerinde okumak üzere Fransa’ya gitti. Fakat 2. dünya savaşının patlak vermesi ile Paris’teki eğitimini tamamlayamadan İstanbul’a dönmek zorunda kaldı.
Türkiye’ye döndükten (1944) sonra devletin ajansı olan Anadolu Ajasında çevirmen olarak görev yaptı. Ardından TMO ve Çalışma Bakanlığında da çevirmen olarak çalıştı. Memurluk hayatına Sümerbank’ta devam ederken bir karar alarak buradan ayrıldı. Bir dönem Cumhuriyet Gazetesinde çalışmaya başladı. Edebi çalışmalarına bu gazetede sürdürdü.
1951 yılında Cavidan Tınaz ile dünya evine girdi. 1954 yılında yakalandığı şiddetli bir hastalık nedeni ile felç geçirdi. Tedavisine türkiye’de devam edilmedi. Türkiye’den Avusturya’nın Viyane kentine nakledilerek tedavisine burada devam edildi. Hastalığı sonucunda 13 Ekim 1956 yılında Viyana’da hastanede hayatını kaybetti. Naaşı Türkiye’ye getirilerek, Ankara Cebeci Asri Mezarlığına defnedildi.
Cahit Sıtkı Tarancı Ölümünden Sonra
Ölümünden sonra, ölmeden öne arkadaşı olan Ziya Osman’a yazdığı mektuplar derlenip biraraya getirilerek Ziya’ya Mektuplar adı altında yayınlandı. Diyarbakır’da bulunan ailesinin evi müze olarak yeniden düzenlendi. Selahattin Önerli Cahit Sıtkı Tarancı’nın bütün öykülerini kitap haline getirdi.
Edebi yaşamı
İlk şiirlerini lise yıllarında yazdı. Lise eğitimini Fransız liselerinde yaptığından ilk şiirlerinde Fransızların üslubu görülmekteydi. Ömrümde Sükut adlı kitabında ilk yazdığı şiirleri derledi. Ve bu kitap 1933 yayınlandı yayınlandı. Sanat yaşamı boyunca “sanat için sanat” ilkesine bağlı kaldı.
Cahit Sıtkı Tarancı’nın hayatı kısaca bu şekilde özetleyebildik. Sizler de söz konusu yazar hakkında düşüncelerinizi altta bulunan yorum köşesinden bizlere iletebilir ve düşüncelerinizi yüzlerce kişiye aktarabilirsiniz.