Alkolün zararları nelerdir maddeler halinde. Alkol almanın vücuda zararları, içki içmenin kötü tarafları hakkında kısaca bilgiler makalemizde yer alacak.
Günümüzde gençler arasında oldukça yaygın olan alkol kullanımı öncelikle dinimizce de haram olduğunu hatırlatarak makalemize başlamak isterim. Alkol kullanım oranı son yıllarda Türkiye’de oldukça yükselmiş durumda. Bira ve rakı adları altında satılan ve içerisinde alkol bulunan içeceklerin içilmesinin insan vücuduna bir çok zararı bulunmakla birlikte, geri dönüşü imkansız hasarları da beraberinde getirmektedir. Alkolün en büyük zarar verdiği organlarımızdan birisi beyin olmaktadır. Kişi, alkol aldığı andan itibaren kana karışan alkol beyin hücrelerini etkilemektedir. Beyin hücrelerinde uyuşukluk etkisi oluşturarak kişinin istem dışı hareketler yapmasına sebep olur. Alkol alan bir kişi ne konuştuğunu bilemez. Doğru düzgün hareket edemez ve hatta yürüyemez. Bu sebepledir ki alkol alan kişi çevresine zarar verir. Bazen de ölümlü kazalara sebep olabilir. Örneğin alkol alımından sonra araç kullanan bir sürücü büyük kazalara sebebiyet verebilir. Alkol alan kişinin beyni küçülür ve erken bunamaya sebep olur. Çünkü unutkanlığa sebep olan alkol, bunamanın da en büyük sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkabilir.
Gözlerin görmesini azaltır. Çünkü gözün etkilediği sinirlere büyük tahribat yapar. Zaman ilerledikçe kişide görme kaybı oluşur ve göremez duruma gelebilir. Bu nedenle alkol içmek başka bir tabirle almak kesinlikle zararlı ve haramdır.
Alkol sindirim sistemine de büyük zararlar verir. Öyle ki yemek borusundan inen alkol ilk olarak boruya zararlar verir. Ardından midemizde gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarını tetikler. Yararlı vitaminlerin emilimini engelleyerek vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminleri almamızı engeller. Vücudumuz direnç kaybeder.
Alkol kullanımının zararları bununla da bitmez. Su kaybına sebep olur. Vücut aşırı olarak su kaybeder. Baş ağrısına sebep olur. İnsanın başı şiddetli şekilde ağrır. Ağzı kuruluğunun da sebebidir.
Hamile birisinin alkol alması, anne karnında bulunan cenine oldukça ciddi zararlar vermektedir. Damar sertleşmesine neden olur. Alkol illeti ayrıca kalp hastalıklarının da başlıca sebebidir. Alkol alan kişinin kalbinin ritmi bozulur ve kalp yetmezliği yaşar. Bu da kalp krizi riskini büyük oranda artırmaktadır. Alkol alarak kaza yapan birisinin kanaması zor durdurulur. Çünkü kanın pıhtılaşmasını engelleyen de alkoldür.
Vücut dengesini kaybeder. Şöyle ki, alkol alan kişi üşümez ve kendini sıcak hisseder. Fakat gerçek böyle değildir. Vücut hızla ısı kaybetmekte ve donmaya başlamaktadır. Bu nedenle “alkol alarak sızmış kişilerin donarak öldüğü” şeklinde güncel haberlerle sıkça karşılaşırız. Hele ki alkolün karaciğere verdiği zararlardan bahsetmedik bile!
Az alkol almaktan bir şey olmaz demeyin. Alkolün azı da çoğu da vücuda bu zararları vermektedir. Öncelikle müslüman bir kişinin alkol kullanmaması gerektiğini bilmeniz gerektiriyor. Bu kadar zararı olan alkolü, dinimizin de yasaklamasının gerekçeleri zaten insan vücuduna çokça zararının olmasıdır diyebiliriz. Sosyal içici gibi palavralarla kendinizi kandırmayın. Ayda yılda bir içerim! gibi kendinizi ikna cümlelerinden vazgeçin. Bu zehri ister ayda bir için isterseniz yılda bir için; bu zararlarla karşılaşmanız yüksek bir ihtimal olarak karşınıza çıkacaktır. Bu zehri içerek kendinizi sosyal toplumda sarhoş olarak rezil etmeyin. Alkol iradenizi alıkoyar. Siz siz olmaktan çıkar, alkolün kontrol ettiği bireylere dönersiniz. Bir bakıma beyninizi alkole kiralamış olursunuz!